We zien steeds meer Belgische ondernemers die Moneybird gebruiken. Om het deze gebruikers makkelijker te maken, voegen we nieuwe opties toe aan Moneybird. Voor de btw-aangifte zijn natuurlijk Belgische btw-tarieven nodig. Heb je je administratie aangemaakt ná 3 april 2025, dan gebruik jij automatisch de juiste btw-tarieven.
Voor administratie van vóór 3 april 2025 geldt dat je via Instellingen > Btw
kunt controleren of er iets is ingevuld in de kolom 'Btw-rapport':
Als er een code staat dat begint met
BE/
dan komen alle facturen die dit btw-tarief gebruiken op het btw-rapport te staan.Staat er een code dat begint met
NL/
dan is dat niet zo.Als er niks staat dan kun je via 'Toevoegen' de gewenste btw-tarieven toevoegen. Deze komen dan automatisch met een btw-rapport code met
BE/
Btw-aangifte
Als je voor jouw onderneming btw aan jouw klant rekent of btw aan jouw leveranciers betaalt, moet je in de meeste gevallen btw-aangifte doen. Je kunt periodieke btw-aangiften per maand of per kwartaal indienen. Wat de precieze regels hiervoor zijn, vind je op de website van de FOD.
Met Moneybird houd je eenvoudig en overzichtelijk je financiële administratie bij. Voor het doen van een btw-aangifte heb je een aantal onderdelen van je administratie nodig. Deze kun je zelf bijhouden in Moneybird. In dit artikel wordt omschreven wat je als ondernemer zelf bij kunt houden en welke gegevens je kunt gebruiken voor je btw-aangifte.
Inkomende documenten en verkoopfacturen
De btw wordt berekend aan de hand van de verkoopfacturen en inkomende documenten die je invoert in je administratie. Op de factuurregels van de documenten kun je verschillende btw-tarieven kiezen die van toepassing zijn.
Wanneer je over je verkoopfacturen btw rekent aan jouw klanten met een bepaald tarief, moet je deze betalen aan de FOD.
Wanneer je over je inkomende documenten btw moet betalen met een bepaald tarief, mag je deze terugvragen aan de FOD.
De factuurdatum is leidend voor een btw-aangifte. De factuurdatum en het btw-tarief bepalen waar de gegevens in het btw-rapport worden verwerkt.
Het btw-overzicht
Als jouw administratie up-to-date is, zal jouw btw-rapport ook kloppen. Je vindt het btw-rapport via Rapporten > Btw-overzicht
. Het is mogelijk om te filteren, bijvoorbeeld op kwartaal.
De gegevens uit het btw-rapport kun je gebruiken om samen met je boekhouder de btw-aangifte via Intervat in te dienen.
Het btw-rapport voor België is experimenteel en in te zien vanaf 2025. Als je feedback hebt, horen wij dat graag! Daarom vind je in je administratie boven het btw-rapport een melding en een link om je feedback te delen.